8.09.2012

SALT BEYOĞLU



 SALT’ların varlığından kimler haberdar öncelikle bu sorunun yanıtını bilmek isterdim.  2010 da kurulan Salt’ların ki Salt Galata ve Salt Beyoğlu’ndan bahsetmekteyim hiçbir kar amacı yoktur sadece kültür kuruluşlarıdır. Çeşitli sergilere, film gösterimlerine, söyleşilere, sunumlara ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapan bu kuruluş bence sanatı daha çok entelektüel kesime ait olmaktan çıkarıp halka indirgiyor.


 Salt Beyoğlu olarak hizmet veren yapı eskiden Siniossoglou Apartmanı olarak bilinmekteymiş, yapının alt katları ticari amaçlarla hizmet verirken üst katları konut olarak kullanılmaktaymış. Tarihi eser niteliği taşıyan bu bina HAN TÜMETTEKİN yürütücülüğünde yeniden işlevlendirilerek son halini almış. 


  Mekanda ahşabın kullanımıyla sanat galerilerindeki soğuk hava kırılmış. Gayet ferah rahat ve şık bir ortam salt Betoğlu’nda sizi karşılıyor. İçerisinde yer alan kitabevi bence istiklaldeki en iyi kitabevlerinden biri. Kitabevinde görsel sanatlara, mimarlığa, şehirciliğe ait kitaplar yoğunlukta. Üst katında yer alan bahçe sizleri sıcacık bir ortama çekmekte. Bahçedeki çiçeklerin, asılı kitapların arasında dilediğiniz gibi oturup sohbet edebiliyor hatta belki biraz uzanabiliyorsunuz. Sizlere Sant Beyoğlu’ndaki hayranlıklarımdan bahsederken Wc’leri atlamam olmaz. Dökme betondan yapılan WC’ler bir harika.



 Mükemmel bir arşiv barındıran Salt Beyoğlu sanat ve kültür alanında araştırma yapmak isteyecek birçok araştırmacıya ışık olacaktır. 


Mekanda sergilenen ürünlerle ziyaretçiler arasındaki mesafeleri belli etmek amacıyla minimal objeler kullanılması bence çok hoş bir fikir.


Tüm bu bilgilere ulaşmamda bana yardımcı olan wikipedia’ya ve fotoğrafla için Hatice Gökçe Coşkun’a teşekkürler..

                                                   Elif Rüya Y.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...